Welcome To 'Aqilah Najwa's Blog. This girl is just another girl who is trying to change herself better than she was back then. I'm chasing for the hereafter love. Well, lets chase the jannah and Allah's love together :) .

Thursday, December 13, 2012

Result PMR.

Bimillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh.

Hai kawan-kawan. Apa khabar? Hmmm, aku sihat. Hahaha cuma hati ni luluh sikit. Sedih. Kenapa? Oh kejap ya.

Saja aku buat X-tra Large. Tengoklah. #SajaNakBagitahu
Yang jadi masalahnya sekarang ni...19hb tu aku ada di Indonesia. Yeah. Sedih jugaklah. Tapi apa nak buat. Dah takdir. Allah mungkin sudah mengaturkan something yang lebih baik.

Yang dilihat & diukur bukanlah sejauh mana usahamu...
Tapi yang diharap sejauh mana tawakkalmu..
Percaya nan jitu ...Pergantungan padaNya..
Tapi tidak bermakna pula tidak perlu berusaha..
Usahalah semampumu...tapi jangan sesekali berakidah
bahawa banyaknya usahamu ..penentu kejayaan..

Tetapi berimanlah bahawa TAWAKKALMU itu padaNYA...
Itulah penentu kejayaan..
Kejayaan bukan milik sesiapa
Tetapi adalah milik ALLAH..
Jadi selayaknya hendaklah dikau pohon daripadaNYA semata-mata..
Maka tinggallah rasa duka semampumu..
Kerana memikul beban duka boleh membuatmu hilang arah..hilang pedoman..
Kelmarin ALLAH telah menolongmu..Maka percayalah DIA tetap akan menolongmu..Rabbana YASSIR..
Allahuakbar .

Monday, December 10, 2012

30 Fakta Tentang Wanita #1



‎Assalamualaikum.


30 Perkara Perempuan tak Sempat Bagitau Lelaki....

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diriwanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akanlakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni langsung tak berguna.
____________________________________________________________
**TO BE CONTINUE**

Tuesday, December 4, 2012

"Allah is Hearing, Knowing"

Assalamualaikum.
Bismillahirrahmanirrahim.

Surah An-Noor, Verse 21:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ وَمَن يَتَّبِعْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ فَإِنَّهُ يَأْمُرُ بِالْفَحْشَاءِ وَالْمُنكَرِ وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ مَا زَكَىٰ مِنكُم مِّنْ أَحَدٍ أَبَدًا وَلَٰكِنَّ اللَّهَ يُزَكِّي مَن يَشَاءُ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيم

ٌ O you who believe! do not follow the footsteps of the Shaitan, and whoever follows the footsteps of the Shaitan, then surely he bids the doing of indecency and evil; and were it not for Allah's grace upon you and His mercy, not one of you would have ever been pure, but Allah purifies whom He pleases; and Allah is Hearing, Knowing.

((via iQuran))

Monday, November 26, 2012

"Lelaki Seperti Aku"


Masih wujudkah lelaki seperti ini?Lelaki yang dicari untuk dijadikan suami,pembimbing pada setiap wanita?Siapakah si dia?
10 Sifat Calon Suami Yang Baik
Jika anda seorang wanita, carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.
Jika anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.
1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan sholat pada aw
al waktu. Auratnya juga senntiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu kesehariannya.

2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.

3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya.

4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.

5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.

6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.

7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.

8. Mempunyai rekan pergaulan yang baik. Rekan pergaulan seseorang itu biasanya sama.

9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapaknya.

10. Wajah yang tenang,Apabila berucap hati-hati dg kata2nya,.

Semoga bermanfaat
Salam Ukhuwah Fillah :)
Credits: Kak Dya Mohamad

Monday, November 19, 2012

Great moment

The feeling:

Discuss dengan kawan-kawan benda yang kita taktahu adalah benda yang terindah terutama sekali when it comes to the topic about Islam :')

Allahuakbar.
Subhanallah.

Memang tak terkata.

Sunday, November 18, 2012

Aku yakin dengan "Palestine tomorrow will be free"


Assalamualaikum. Di saat kita sedang bergembira, bersuka-ria.....saudara kita di sana berjuang. Aku rasa bersalah. Ya, selama ni tak pernah rasa macam ni............

Seorang ulama besar Pakistan, Syaikh Maulana Tariq Jamil mnyampaikan pengalaman dakwahnya ketika pergi dakwah di Jordan. Ketika di Jordan beliau pergi ke daerah perbatasan Jordan-Israel. Sampai di daerah perbatasan, ketika rombongan tabligh Syaikh Maulana Tariq Jamil selesai menunaikan solat subuh di salah satu masjid di dekat perbatasan, tiba-tiba seorang tentara Israel dari luar melihat ke arah dalam masjid. 
Setelah melihat sebentar lalu tentara Israel itu langsung pergi. Maka Syaikh Maulana Tariq Jamil menghampiri tentera Israel itu dan bertanya apa yg dia lakukan tadi. 
“Saya hanya ingin melihat berapa jumlah orang Islam yg hadir solat subuh di masjid,” kata tentera Israel itu. Syaikh Maulana Tariq Jamil sambil kehairanan bertanya “Kenapa?” Dia pun menjawab “Di dalam kitab kami ada tertulis “Jika diseluruh dunia jumlah orang Islam yg hadir untuk solat subuh berjemaah di masjid sama banyak dgn jumlah jemaah solat jumaat, maka saat itu Israel akan hancur.” Tetapi ketika tadi saya lihat di masjid jumlah orang Islam yg datang untuk solat subuh berjemaah masih sedikit, maka hati saya tenang, kerana umat Islam pasti tidak boleh kalahkan kami.” 
#tanya diri kita,jujur dengan diri kita,cukup ke dengan cuma berdoa di fb dapat hancurkan israel?
 

Kalau berdoa di fb dalam masa yang sama tidak tinggalkan cara berdoa di luar fb seperti yang ditunjukkan rasulullah dan jaga solat 5 waktu berjemaah di masjid(bg lelaki) maka itu terkecuali,tapi jujurlah berapa banyak yang hanya 'sedih' dan 'doa' di fb tanpa melakukan perkara yang sepatutnya? 
Israel tidak dapat dihancurkan dengan boikot,maki-makian dalam fb,derma dan status-status sedih dalam fb,perkara itu mungkin nampak baik tapi hakikatnya tidak membantu kerana bantuan sebenar ialah daripada allah..bila kita doa kpd allah dgn cara yang betul spti yang nabi ajar dan jaga amalan2 soleh kita,israel akan hancur dgn sendirinya..lihat sendiri bagaimana allah hancurkan musyrikin dlm perang badar?bukan duit derma yang hancurkan mereka,bukan senjata yang hancurkan mereka,bukan tentera sahabat yang hancurkan mereka..tapi allah sendiri hantar tentera malaikat hancurkan mereka melalui berkat kesabaran dan DOA YANG SAHIH dari nabi dan sahabat serta menjaga amal2 yang soleh...... 
saya faham perangai manusia yang suka perjuangan dalam kemewahan akan mencela sy kononnya sy mengkritik usaha mengutip derma utk palestin,memboikot produk yahudi,berdoa dan status sedih2 dlm fb ttg palestin..tidak,tidak,tidak..teruskan usaha itu,yang saya ingin nyatakan ialah JANGAN TINGGALKAN USAHA YANG PALING BAIK YANG DIAJAR RASULULLAH......hari ni kita solat di masjid pun tak,solat duha tak jaga,solat tahajud tak jaga,jauh sekali nak baca quran,tapi kita share gambar palestin,tulis status2 jihad,status2 ttg palestin dan merasa diri telah 'melakukan sesuatu'?celaan kepada golongan itu yang saya maksudkan.. 


#Muhasabah Kembali - Ayuhhh - Buat Mereka Gentarr Dengan Kite :'(
P/S: Sejak aku join #TeamHijrah , aku dapat merasakan kebahagiaan. Kebahagiaan jiwa.

Ya Allah, bantulah kami. Kuatkan Palestin. Jangan kau lemahkan semangat jihad mereka. Amin Ya Rabb :'( 

Wednesday, October 31, 2012

Hai. Awak.

Assalamualaikum Warhmatullah.
Hai. Long time no see, kan? Well, so many things up and I am fine.
Hahaha *awkward* tak tahu nak cakap apa senanya. Nak luahkan perasaan, takut ada kecik hati :p Besar-besarkanlah hati anda, ya?


Ai segan nak cakap uolls! Tapi............ai nak cakap jugak..!

Finally, PMR IS OVER!
SPM IS COMING OVER.

Okay. Mood? Spoil. 
Alaaah, I'm not ready to be in form 4. I just want to spend my Form 3 year wisely with ma friends. Alhamdulillah, it went well though we've been through so so so manyyyy obstacle blablabla. Well, Friends stick together, right? 

Cc. Bestfriends



To you-know-who, I knew you well. You are just being part of yourself in front of us and now showing the other part to us :) 
Kita dah nangis sama-sama. Eleh, tak ingat? Masa majlis restu ilmu tu? Dah bermaaf-maafan, berpelukan :') How I wish that moment...............................................You know what, I love you :*
(HEY I'M NOT BEING LESBO OR WHAT. I'M NOT A LESBO) 

Kalau,
Kau dapat staraight A's, nak peluk aku lagi tak? Ehek.
Kalau,
Aku pindah asrama, kita keep in touch, naaaa?
Kalau kahwin,
Jangan lupa jemput aku.
Kalau aku dah takda,
Take care of yourself,
Kenangku di dalam doamu.

______________________________________________
 Pilihlah yang terbaik bila ada dua pilihan di depan mata. Trust your instinct.

Well I have duo choices, whether being in Sains Teknikal or Sains Tulen. I choosed Teknikal. Then Wina asked me, "Apsal lah aqilah ni suka menda menda cenggitu? Tak faham aku!"
Sebenarnya, aku pilih ikut hati aku. Haha. Sebab aku takut. kalau aku pilih tulen, aku tak boleh bawak. Teknikal macam senang. Ikut kaki lah bro. Hehe.
Asrama? Applied. Aku apply dekat Sekolah Menengah Sains Tuanku Jaafar @ Kuala Pilah. Ini pun sesedap rasa je aku pilih, sebab dekat. Hahahahahahahahahahaha! Last-last...

Hamboihhhhhh....................Insha Allah, dapat sekolah ni :)
kalau tak dapat pun, Insha Allah, Teknik KL will be there for me. Ehek!
Kalau tak pun, JESS tetap dekat di hati........................oh.


Wassalam.

Now I stay.


Assalamualaikum!

This time, I am going to stay.
I'll stay positive.
I'll stay.
Husnudzon is way better.
 After being through lot of experiment and experience.  

When you say...



>FRIENDSHIP<

At times friends part, even if they don't want to,

But as life moves on, I want you to know,
that though we're not together...
I'll always cherish the memories
of the good times spent with you!

OUR FRIENDSHIP IS FOREVER!!!!


>LUCKY TO HAVE YOU<


When I think about our friendship

I often wonder what did I ever do
to deserve a friend like you
Guess I just got lucky
Real lucky, to have you as my FRIEND!

>THANK YOU FRIEND<


It needs a lot of money to buy the friendship of a friend like you

But thanks to Allah...he gave me for free and asked me to keep this friend who is worthy
to live with forever
So my dear,
I am promising to Allah that anything in life may happen
But I won't leave you ever....

>>>>appreciate and love your friend as what he/she is....

Sunday, April 29, 2012

Tips dari Kak Adah the Freak.

Assalamualaikum.
Kalau awak baru je lepas break up, kena dump dengan boyfriend, kena tipu dengan boyfriend, boyfriend curang dengan awak, boyfriend abaikan awak, boyfriend kantoi dah ada bini. Adah ada tips ni, originally dari kepala otak adah. Dan for your information, adah dah lalui dan adah buat semua tips ni berdasarkan pengalaman. And it works. Sebab tu adah kongsikan, InsyaAllah korang dapat manfaat. Tak banyak, sikit pun jadilah. Hihihi. Enjoy reading.



1. Sabar.
Assobru minal iman. Sabar itu separuh dari iman. Fikir dulu. Jangan bertindak bukan bukan. Jangan ambik pisau belah dada. Jangan ambik gunting, potong nadi. Jangan pernah terfikir pun nak terjun KB Mall. Nauzubillah. Fikir dulu. Tenangkan hati. Sabar. Anggap semua ni satu dugaan dan ada hikmah kenapa semua ni terjadi.


2. Berdoa.
Jangan waktu sedih je baru nak berdoa. Setiap waktu kalau boleh, doa. 24/7 doa. Barulah doa dimakbulkan. Dan kenalah ikhlas berdoa lillahi taala. Bukan sebab nak hilangkan kedukaan tu semata. Kalau hati sebak, hati rasa tak tenang, duduk baca yasin. Hayati yasin tu.


3. Berhenti jadi stalker.
Tipulah korang tak stalk kan? Alasan nak ubat rindu. Tapi sebenarnya awak nak tahu, dia ada ke tak fikirkan awak. kan?


4. Luahkan.
Cari kawan untuk dibawa berbual. Borak sikit pasal hal tu, minta pendapat dari kawan tu. Cari kawan yang matang. Jangan cari kawan yang akan buat korang makin stress. Jangan cari kawan yang akan cakap "Tulah aku dah cakap lelaki tu memang tak guna." No. Jangan burukkan lelaki tu walaupun apa yang dia buat memang keji. Kadang kita tak fikir, perangai kita. Betul ke kita 24 jam menjaga hati dia, (lelaki tu) ?


5. Muhasabah diri dan optimistik
Kenalah selalu optimistik. Fikir. Kenapa Allah jadikan hal ni macam ni? Kenapa Allah menduga kita? Well, ever heard of the quote 'Jangan berharap pada seorang manusia, sebab manusia tu akan meninggalkan kita satu hari nanti. Tapi berharaplah pada Allah. Allah takkan pernah tinggalkan kita. Dan tak pernah hampakan kita.' Kehilangan. Ditinggalkan. Perpisahan. Itukan lumrah hidup manusia. Think of the brightside. Dah tak couple, makin kuranglah dosa. Kuranglah peluang untuk melakukan maksiat. Betul tak?


6. Jaga maruah.
Lepas dah broke up, jangan pernah awak jatuhkan maruah sendiri. Jangan pernah buat 'saya single. jom couple?' Jadilah seorang wanita yang mahal harga dirinya. Jadilah wanita yang menjaga maruah dirinya. Dan jangan terpedaya dengan tipu helah lelaki. Cukup sekali awak terpedaya dengan kata kata indah seorang lelaki tu. Tahu kan macam mana rasa sakit bila janji seorang lelaki tak ditunaikan? Sakit kan? Jadi what we need to do is wait. Tunggu tiba waktu yang sepatutnya. Jodoh Allah itu pasti. Jangan ragu-ragu. Allah takkan memungkiri janji.


7. Be happy.
Jangan pretend awak happy. But you have to be really happy. Pergi jalan-jalan dengan keluarga. Berseronok dengan kawan-kawan. Sekali sekala buat Girls Day Out. Kalau tiba-tiba hati dapat rasakan sedih tu, istighfar. Urut dada, kata pada hati 'yang sudah tu sudahlah.' Sebut nama Allah banyak kali dalam hati. InsyaAllah rasa sedih tu akan hilang perlahan-lahan. Okay?


8. Jangan pernah lupa Allah.
Once dah dapat kebahagiaan awak semula. Dah takda rasa sedih. Hati dah pulih. Jangan pernah lupakan Allah. Makin jauh kita dengan Allah, makin jauhlah Allah dengan kita. Letakkan Allah dalam hati. Dia yang paling layak berada dalam hati dan pemikiran kita. Jangan lupa, siapa yang hilangkan kedukaan awak tu. Allah kan? Jangan lupa siapa yang bantu awak, tabahkan awak, makbulkan doa awak. Allah kan?


9. No rebound relationship.
Jangan gunakan lelaki lain untuk hilangkan rasa sedih. Jangan gunakan lelaki lain untuk balas dendam dalam hati awak tu. Jangan permainkan hati orang lain. Fikir. Hidup ni macam roda, kalau awak mainkan hati orang, later orang akan mainkan hati awak. Mungkin, siapa tahu lelaki yang awak gunakan tu akan sayangkan awak sangat-sangat. Dan awak tak dapat nak sayang dia sebab niat awak cuma untuk permainkan hati dia. Bukan untuk betul-betul sayangkan dia. Faham tak? hahahaha :3


10. Teruskan hidup.
Apa yang penting, teruskan hidup. Jangan toleh belakang lagi. Sekali sekala toleh belakang takpa. Toleh kejap untuk tengok mistake kita yang sebelumnya dan perbaiki kesilapan tu. Jangan ulang lagi kesilapan yang sama. Lebih baik, teruskan hidup dan tunggu bakal suami awak datang meminang. Betul kata orang, bercinta lepas kahwin lagi seronok. Pahala pun dapat. 
Sorry for copy-ing it without permission, sis :)

Re-post : Kenapa Saya Lebih Suka Single

Assalamualaikum, Original post is from Dr. Cinta :) Hahahahaha sorry doktor, dengan gambar-gambar sekali saya copy :D

Kenapa saya lebih suka single? It is because:

1) Boleh tumpukan cinta kepada Allah je. Senang je nak beribadah. Ini lah alasan pertama. Fikiran tak lah ke laut daripada memikirkan orang yang tak confirm jadi husband or wife, baik fikir kan Allah je, ada jugak faedahnya. Sekurang-kurangnya gugurlah jugak dosa, tenanglah hati yang mengingati Allah kan.

2) Tak membazir wang ringgit. Tak payah topup, tak payah gayut-ing. No morning text, wake up call, good nite message. haih, macam leceh je nak text semua benda. -,- Kalau sekarang ni pun selalu topup sebab hal kerja je. Ewah.

3) Tak de siapa yang boleh membebel marah-marah. Belum sah halal lagi dah mengongkong.

4) Bebas berkawan dengan sesiapa sahaja. Yes, yang pasti masih dalam batasan ye anak-anak.

5) Kurang sakit hati. Bagi saya la, sia-sia je ada rasa sakit hati. Kan kejap-kejap jeles la, lepas tu sakit hati la. lepas tu menangis la. Aduh. Jangan bagi air mata kita ni menangis pada perkara sia-sia, nanti Allah marah.

6) Tak buang masa. Kalau masa yang sepatutnya boleh la nak buat solat Dhuha ke, mengaji ke, berzikir ke, tapi bila couple, kena la sibuk jaga hati dia dengan call dia setiap masa, text dia selalu, errr macam-macam lah. Hati manusia sungguh-sungguh kita jaga, Allah? -,-  

7) Enjoy the silence. Orang kata sunyi bila tak de orang nak text, tak ade orang kita nak call. But hey, enjoy the silence lah :D How? Dapatkan ketenangan jiwa dengan berzikir kepada-Nya. Nak lagi best senyap-senyap masa malam tu bangun Qiamullail. See, macam mana kita nak enjoy the silence tu depends on kita sebenarnya. 

8) Kurang bosan. Hari-hari menghadap muka sama je tak tahu lah nanti masa kawen nanti dah tak best. Makin banyak diteguk cinta sebelum nikah, makin kuranglah kenikmatan cinta selepas kawen tu.  

9) Kurang dosa. Dosa yang sedia ada ni pun rasa tak terkira dah. Malulah wahai hamba Allah, Allah terlalu banyak memberi tapi kita sendiri melupakan-Nya. Allah mencintai kita dengan nikmat tetapi kita membalasnya dengan maksiat.

10) Boleh fokus dalam matlamat (pelajaran dan sebagainya). Boleh belajar rajin-rajin, boleh dapat pointer tinggi-tinggi, boleh belajar ilmu agama tanpa had, kesimpulannya kehidupan lebih terfokus.

Ini dari pandangan diri sendiri la kenapa single dulu before akad tu lebih indah.




Orang kata bercinta berpada-pada, kalau terputus tak de lah merana sangat. Lagi-lagi usia muda yang memang tak tahu nak kawen bila kan. Maka wajarlah kita menumpahkan seluruh rasa cinta kita buat Allah. Bukan tak boleh, bukan salah. Okay.


Cinta itu FITRAH. Fitrah yang Allah bagi kepada semua hamba-Nya. Tak kan lah berdosa pulak jika kita rasa cinta tu kan. Tapi, FITRAH tu boleh bertukar jadi FITNAH bila dalam sesuatu hubungan tu korang ada buat apa yang Allah tegah. Tak semestinya niat nat kawen dengan dia tapi 24 hours kau berdua-duaan dengan dia. Niat tak menghalalkan cara. :) Ingatlah, even manusia tak boleh nak nilai niat kita apa tapi Allah tahu. Takpe, don't worry, masih punya masa untuk kita bertaubat dan menangisi dosa-dosa lalu. Better kita buru dulu keredhaan Allah.

Sunday, April 22, 2012

Self-Feeling-Expressing

It's Hlovate. Yeah, I love the novels. Had read all of em'. They were AWESOME. Y'guys should read them.
Have you ever wondered which hurts the most ? 
Saying something and wishing you hadn't ?
Or saying nothing and wishing you had ? 
I guess the most important things are the hardest things to say .
Don't be afraid to tell someone you love them . 
If you do , they might break your heart
If you don't , you might break theirs . 

Have you ever decided not to become a couple because you were so afraid of losing what you already had with that person ?
Your heart decides whom it likes and whom it doesn't .
You CAN'T tell your heart what to do . It does it on it's own . When you least suspect it , or when even you don't want it to .  
Have you ever wanted to love someone with everything you had , but the other person was too afraid to let you ?
Too many of us stay walled up because we are too afraid to care too much .. for fear that the other person does not care as much , or even at all . 
Have you even denied your feelings for someone because your fear of rejection was too hard to handle?
We tell lies when we are afraid, afraid of what we don't know , afraid of what others will think , afraid of what will be found out about us But , everytime we tell lies , the things we fear GROWS stronger .
Life is all about risks and it requires you to jump. 
Don't be a person who has to look back and wonder what they WOULD have done , or COULD have had . 
  • What would you do if everytime you fell in love , you HAD to say goodbye ?
  • What would you do if everytime you wanted someone they would never be there ?
  • What would you do if your bestfriends died tomorrow and you never got to tell them how you felt ? ( even if you DON'T CARE ANYMORE ? )
  • What would you say if you never got the chances to say I am friends with all my family and they know I love them ?
  • People live , but people die . I want to tell you that you guys are friend .
If you died tomorrow ( God Forbid ) , YOU WOULD BE IN MY HEART , WOULD I BE IN YOURS ?
We might be bestfriends one year , pretty good friends the next year , don't talk that often the next , and DON'T WANT TO TALK at all year after that .  
So , I just wanted to say , even if I never talk to you again in my life , YOU ARE SPECIAL to me and you have made a difference in my life . 
I look up to you , respect you , truly cherish you , most all I CARE about friends . 
LET OLD FRIENDS know you haven't forgotten them , and tell your NEW BESTFRIEND you never will . 
Remember , everyone needs a friend someday . You might feel like you have no friends at all , just REMEMBER this and talk comfort in knowing somebody out there CARES ABOUT YOU AND ALWAYS WILL . 
care about you !!! 

Migrain Again



Why don't you just tell me that you hate me, you don't want me in your life, you got others around you? I told ya, I'm sorry. Told ya, esay to forgive but it is hard to forget. Why so hard to understand? Okay fine? Don't want peace? I'm peace-ing here all by myself.

Tuesday, March 13, 2012

Tudung ; Shawl ; Hijab

Assalamualaikum.


Today I'm going to talk about hijab.

This is the definition of hijab.

The word "hijab" refers to both the head covering traditionally worn by Muslim women and modest Muslim styles of dress in general.
According to Islamic scholarship, hijab is given the wider meaning of modesty, privacy, and morality] the words for a headscarf or veil used in the Qur'an are khimār (خمار) and jilbaab (جلباب), not hijab. Still another definition is metaphysical, where al-hijab refers to "the veil which separates man or the world from God."[6]Muslims differ as to whether the hijab should be required on women in public, as it is in countries like Iran and Saudi Arabia; whether it should be banned in schools, as it is in FranceTurkey and former Tunisia; or whether it should be left for individuals to decide, as it is in most of the world.
Source : Wiki.

I don't want to talk much but yeah sekarang ni, macam-macam fesyen ada. Fesyen Wardina, Waheeda yang dahulunya famous, macam dah takda dah. Padahal, fesyen cenggitu lebih menutup aurat kan? Orang jarang pakai kan ..

Yes, I admit that, I am one of the fashion's victim.
PERNAH pakai tudung jarang.
Pakai bawah dada. Like This.

Not racist, but I loved this fashion. Labuh-labuh best.

Fashion Noadays ..
I'm trying to fix myself.

Here some snacks for you guys.





ByTheWay, Wearing hijab is not making our head hotter. Lagi panas bila sampai ke neraka sana. Lagi sejuk adalah ^^ Trylah. Wearing hijab is cool. Wearing it properly is OHSEM.

Sunday, February 12, 2012

Satu Arah-translate to English

Assalamualaikum :)


One Direction- What Makes You Beautiful.

Aku dah rasa macam; insecure about myself.
Nahh Less talk. 
Just listen to the music.
You have to meng-hayati lirik dia.

Click to Play.

Saturday, February 11, 2012

Hati hiba mengenangkan...

Assalamualaikum


People is changing everyday. Everytime. Every hour. Every minutes. Every seconds.

Including you. Hey you there, I hope you're reading this. You yang bernama kawan...




You had ignore us for about hmmm cannot recall.
You treat us like we're not exist, appriciate that.
You had found your new bestfriend but old best friend. (Tak faham? baca sampai faham) I hope you understand what I mean.  I am happy with you. We're happy.
You can do whatever you want.
When you were bring something, you ignore the person beside the person you treat. I don't know that were you! You're not like that... as I know.

Kau selalu treat people sama rata. 
Tapi sekarang...
Kau lain.
Lain sangat.
Kenapa ya? Hanya engkau dan Dia yang tahu.

Just some advice for you.
Jangan buat kawan habis madu sepah dibuang, tak proper.
Jangan berkawan kerana ke-populariti.
Jangan berkawan atas nama lelaki.
Berkawanlah atas keikhlasan, dan kejujuran.

Setiap malam, aku selalu berdoa ; Ya Allah, kau berikanlah kebahagiaan kepada diriku, KAWAN-KAWANKU, SAHABATKU, keluargaku, dan seluruh kaum muslimat dan muslimat.

ALWAYS MISS :')


Kawan, aku mintak maaf.
Walaupun aku tak tahu apa salah aku. 
Seandainya ada, kesilapan kau, telah pun aku maafkan, InshaAllah :)

"Kerana memberi kemaafan itu lebih mulia dan meminta kemaafan itu juga lebih baik."

Let's learn together.

Assalamualaikum (:


Pagi tadi sekolah ganti, Farah, Najwa, Wina, Aida, Che dan aku dah plan on eleventh fifty five, we're heading to bilik kaunseling. 
For what? 
We have no decipline record. (Welkl budak baik memang macam ni~ *muka annoyed*)
Kitorang ke sana untuk borang soal selidik kerjaya. 
We're not sure about aliran apa yang we should take for form 4. Either Pure Science or Account Class or Literature (Sastera) or Technical.

okay berakap pasal benda ni, teringat mak pernah cakap :
" Kalau ambil science, boleh pergi mana-mana."
Bila fikir balik apa mak cakap tu, memang betul. 
Nak jadi science teacher boleh. 
Nak jadi Forensik boleh. 
Nak jadi Doktor boleh.
Nak jadi Lawyer boleh.
Nak jadi Arkitek pun boleh.
Sebabnya,  I have my cousins who took the science course when they were in secondary school, but now the kakak dah jadi lawyer, si adik is an architect in making.
Teringin nak jadi macam diaorang. Ooops. Nak jadi macam diaorang.

Okay back to the story, Kitaorang pergi bilik kaunseling, then jumpa Puan Zanariah. Fyi, we did the appoinment yesterday. Pastu cakaplah dengan cikgu dah buat appoinment. Cikgu pun macam blur-blur je. hahaha it's okay cikgu. Kami faham.
After that, cikgu bagi satu borang, kitorang tanda. 
Lepas tu, discuss.

As the result, aku lebih cenderung kepada bidang seni. Mula-mula, cikgu cakap..."Awak bertiga (Farah dan Najwa sekali), lebih kepada bidang seni. Menyanyi...etc.'"
Oh tidak! mak saya tak bagi saya menyanyi....My heart whispered.
Lepas tu, tanya cikgu, "Kalau saya punya ni, tapi saya taknak jadi ni, saya nak jadi ARKITEK"
"  Terrmasuklah tu, yang..." Okay. and that is exactly my type. 

KENAPA SAYA NAK JADI ARKITEK?

  • Saya suka tengok seorang arkitek bekerja. 
  • Saya suka sketching tapi tak suka melukis. Sebab skecthing itu lebih senang dan tidak rumit berbanding melukis. Hi hi hi
  • Well, mak pun perasan apa yang saya patut pilih.......
Okay I think that's all. 
Hala tuju saya semasa Form 4 nanti : Mungkin ke SBP, Sekolah Teknik KL kalau staraight A's-InshaAllah :) 
Saya taknak fikir kalau tak.....Mak cakap, saya pandai, tapi saya aje yang taknak berusaha. MALAS. 
Well, tahun ni, trying to remove the M.
Get rid of it. Move On. Continue my works. Assalamualaikum.

p/s: Dulu pernah bercita-cita nak jadi polis, doktor, guru and so many more. Yelah, tak matang lagi. and now, I'm still unmatured. Mental.