Welcome To 'Aqilah Najwa's Blog. This girl is just another girl who is trying to change herself better than she was back then. I'm chasing for the hereafter love. Well, lets chase the jannah and Allah's love together :) .

Tuesday, August 16, 2016

Tips Belajar 101

Assalamualaikum and good evening.

http://bangtan.tumblr.com/post/149031178239/jamjam-do-not-edit

So harini aku nak share something benefits untuk diri aku dan awak semua insya Allah. Got this on facebook. Aku edit sikit bagi lawa hehehehe
Bismillah.

  • Mandi waktu pagi antara pukul 1 pagi - 6 pagi. Pada waktu ini, sangat bagus mandi, kerana ia akan mengurangkan lemak dalam badan. 
  • Jika bangun pukul 4 dan ke atas, jangan lagi tidur selepas itu, kerana jika tidur semula, akan melemahkan badan.  
  • Sarapan antara pukul 7 pagi - 7:30 pagi. Bagus sarapan pada waktu ini kerana ia akan meningkatkan kadar metabolisme dalam badan.
  • Datang ke kelas seeloknya 10 minit awal atau lebih awal, kerana ia adalah adab, dan mungkin ada keberkatan di situ. 
  • Makan tengahari dengan kadar biasa, selepas setengah jam, tidur seketika 10-15 minit (qailullah), kemudian basahkan kepala untuk kembali segar. 
  • Lakukan aktiviti fizikal selepas asar, kerana waktu ini tidak sesuai untuk belajar. Jadi, gunakannya untuk sebarang aktiviti fizikal. 
  • Mandi malam lebih kurang antara pukul 6 petang - 6:30 petang. Jangan beriadah terlalu lama, kerana ia akan meletihkan badan pada waktu malam. 
  • Luangkan masa maghrib - isya` kepada Allah, kerana waktu ini adalah waktu tenangkan minda dengan terapi. Use the time to read Al-Quran. 
  • Mula study lepas isya`. Hanya ambil masa 30 minit untuk satu subjek, seterusnya subjek lain, sampai cukup 2 atau 2.5 jam untuk setiap malam. 
  • Tidur awal, lebih kurang pukul 11 atau 11:30 malam (or maybe tidur la awal lagi hehehe). Kerana pada waktu ini,hormon dalam badan perlukan rehat untuk memproses badan dengan baik. 
  • Jangan lupa bertahajud dan qiamullail, kerana inilah ikatan yang kukuh antara hamba dan Penciptanya. 
  •  Reduce Kpop intake. Increase religious suplements. (just saying for myself) 
  • Kurangkan penggunaan media sosial which will distract you from doing your homework! Bahagikan masa tu elok-elok. 
  • When in the lecture hall, please....no phone while lecturer is teaching. Keep your phone on silent mode or just put it in your bag and don't ever touch it while you're in class. Nak snapchat ke insta-stories ke, do it after class.
  • Solat- jangan tinggal, jangan mengelat, jangan tipu. Mak abah tak nampak tapi Allah nampak. Ingat, "nak berjaya, solat".
  • Amalkan solat sunat dhuha. Kalau kelas start pukul 8 ke 8.30 pagi ke, take 5 minutes from your time, pergi solat. Tak susah pun. 
  • Amalkan puasa sunat isnin khamis. Sambil-sambil tu, boleh jimat duit kehkehkeh.

Marilah kita sama-sama mengamalkannya.
Insya Allah, boleh buat kalau buat perlahan-lahan.

Don't rush your steps, take 'em easy and slowly.
But make sure it's going on continuously.

Istiqamah.
"Ya Allah permudahkanlah urusan kami dalam menuntut ilmu dan berikanlah kami kefahaman yang jelas sepanjang sesi pembelajaran. Moga-moga. Aaaminn"

Tuesday, August 9, 2016

A new beginning.

Assalamualaikum. Grolas grolas amigos.



So UPU result was announced yesterday. Everyone was nervous as the clock ticked. Semua orang berharap untuk mendapatkan kos yang terbaik dan sesuai dengan minat masing-masing. But you know, Allah is always the Great Planner of all. Whatever the result was, semuanya bergantung kepada Allah.

Results were announced on 12. Sharp, tepat pukul 12, lepas jemur kain di ampaian, aku buka website upu.
Damn, error. Cuba sekali lagi. Alhamdulillah lepas. Tapi blank pula page tu.
Told myself, sabar qilah. Alhamdulillah, after reloading it, lepas juga ke website.

I, myself was shocked.
Tak sangka dapat tawaran. Yes, I'm serious. Tak sangka.
Because I repeated Biology's paper.
Aku baca di facebook, ada senior tu kata, if you repeat paper, you takkan dapat tawaran. So, the senior was wrong. Rezeki Allah di mana-mana, percaya tu.
Kalau Allah kata jadi, maka jadilah.

Insya Allah, pada 28/8 ni aku akan mendaftarkan diri di Universiti Malaysia Terengganu, dalam bidang Matematik Kewangan. Alhamdulillah, ada dalam list kursus yang aku minta. Pilihan kelima hehehehe.

Tengok kengkawan dapat tawaran bagus-bagus, macam wina- medic in uitm, dini- dentistry in um, amni- chemistry in uitm(tapi tercampak jauh ke sarawak tu ha hahaha), nurin- technopreneur in utem(which i never heard about it, mesti best), farina- geology in ukm and so many more!

I pray to Allah,
to ease our journey.
May He bless us always.
Keep a good company(s) around us,
lead us on the right paths,
always keep positivities with us,
and don't let us astray from Him.

Bismillah for degree life. Best of luck, everyone!

Tuesday, July 19, 2016

K-drama.

Asalamualaikum.

Lately, I've been catching up with a lot of korean dramas. Truth to be told, I have like dozens of lists of kdrama to be watch. (oh snap i just unchecked the-done-watching-drama!)

...

In the mean time, I have plan a lot of stuffs to post on the blog.
Stay tune.

2016.

Yes. 
2016 is almost over.

I'm still on my way towards a better person.
Keep praying for a better things.

Insya Allah,
everything will be fine.