Welcome To 'Aqilah Najwa's Blog. This girl is just another girl who is trying to change herself better than she was back then. I'm chasing for the hereafter love. Well, lets chase the jannah and Allah's love together :) .

Sunday, April 29, 2012

Tips dari Kak Adah the Freak.

Assalamualaikum.
Kalau awak baru je lepas break up, kena dump dengan boyfriend, kena tipu dengan boyfriend, boyfriend curang dengan awak, boyfriend abaikan awak, boyfriend kantoi dah ada bini. Adah ada tips ni, originally dari kepala otak adah. Dan for your information, adah dah lalui dan adah buat semua tips ni berdasarkan pengalaman. And it works. Sebab tu adah kongsikan, InsyaAllah korang dapat manfaat. Tak banyak, sikit pun jadilah. Hihihi. Enjoy reading.



1. Sabar.
Assobru minal iman. Sabar itu separuh dari iman. Fikir dulu. Jangan bertindak bukan bukan. Jangan ambik pisau belah dada. Jangan ambik gunting, potong nadi. Jangan pernah terfikir pun nak terjun KB Mall. Nauzubillah. Fikir dulu. Tenangkan hati. Sabar. Anggap semua ni satu dugaan dan ada hikmah kenapa semua ni terjadi.


2. Berdoa.
Jangan waktu sedih je baru nak berdoa. Setiap waktu kalau boleh, doa. 24/7 doa. Barulah doa dimakbulkan. Dan kenalah ikhlas berdoa lillahi taala. Bukan sebab nak hilangkan kedukaan tu semata. Kalau hati sebak, hati rasa tak tenang, duduk baca yasin. Hayati yasin tu.


3. Berhenti jadi stalker.
Tipulah korang tak stalk kan? Alasan nak ubat rindu. Tapi sebenarnya awak nak tahu, dia ada ke tak fikirkan awak. kan?


4. Luahkan.
Cari kawan untuk dibawa berbual. Borak sikit pasal hal tu, minta pendapat dari kawan tu. Cari kawan yang matang. Jangan cari kawan yang akan buat korang makin stress. Jangan cari kawan yang akan cakap "Tulah aku dah cakap lelaki tu memang tak guna." No. Jangan burukkan lelaki tu walaupun apa yang dia buat memang keji. Kadang kita tak fikir, perangai kita. Betul ke kita 24 jam menjaga hati dia, (lelaki tu) ?


5. Muhasabah diri dan optimistik
Kenalah selalu optimistik. Fikir. Kenapa Allah jadikan hal ni macam ni? Kenapa Allah menduga kita? Well, ever heard of the quote 'Jangan berharap pada seorang manusia, sebab manusia tu akan meninggalkan kita satu hari nanti. Tapi berharaplah pada Allah. Allah takkan pernah tinggalkan kita. Dan tak pernah hampakan kita.' Kehilangan. Ditinggalkan. Perpisahan. Itukan lumrah hidup manusia. Think of the brightside. Dah tak couple, makin kuranglah dosa. Kuranglah peluang untuk melakukan maksiat. Betul tak?


6. Jaga maruah.
Lepas dah broke up, jangan pernah awak jatuhkan maruah sendiri. Jangan pernah buat 'saya single. jom couple?' Jadilah seorang wanita yang mahal harga dirinya. Jadilah wanita yang menjaga maruah dirinya. Dan jangan terpedaya dengan tipu helah lelaki. Cukup sekali awak terpedaya dengan kata kata indah seorang lelaki tu. Tahu kan macam mana rasa sakit bila janji seorang lelaki tak ditunaikan? Sakit kan? Jadi what we need to do is wait. Tunggu tiba waktu yang sepatutnya. Jodoh Allah itu pasti. Jangan ragu-ragu. Allah takkan memungkiri janji.


7. Be happy.
Jangan pretend awak happy. But you have to be really happy. Pergi jalan-jalan dengan keluarga. Berseronok dengan kawan-kawan. Sekali sekala buat Girls Day Out. Kalau tiba-tiba hati dapat rasakan sedih tu, istighfar. Urut dada, kata pada hati 'yang sudah tu sudahlah.' Sebut nama Allah banyak kali dalam hati. InsyaAllah rasa sedih tu akan hilang perlahan-lahan. Okay?


8. Jangan pernah lupa Allah.
Once dah dapat kebahagiaan awak semula. Dah takda rasa sedih. Hati dah pulih. Jangan pernah lupakan Allah. Makin jauh kita dengan Allah, makin jauhlah Allah dengan kita. Letakkan Allah dalam hati. Dia yang paling layak berada dalam hati dan pemikiran kita. Jangan lupa, siapa yang hilangkan kedukaan awak tu. Allah kan? Jangan lupa siapa yang bantu awak, tabahkan awak, makbulkan doa awak. Allah kan?


9. No rebound relationship.
Jangan gunakan lelaki lain untuk hilangkan rasa sedih. Jangan gunakan lelaki lain untuk balas dendam dalam hati awak tu. Jangan permainkan hati orang lain. Fikir. Hidup ni macam roda, kalau awak mainkan hati orang, later orang akan mainkan hati awak. Mungkin, siapa tahu lelaki yang awak gunakan tu akan sayangkan awak sangat-sangat. Dan awak tak dapat nak sayang dia sebab niat awak cuma untuk permainkan hati dia. Bukan untuk betul-betul sayangkan dia. Faham tak? hahahaha :3


10. Teruskan hidup.
Apa yang penting, teruskan hidup. Jangan toleh belakang lagi. Sekali sekala toleh belakang takpa. Toleh kejap untuk tengok mistake kita yang sebelumnya dan perbaiki kesilapan tu. Jangan ulang lagi kesilapan yang sama. Lebih baik, teruskan hidup dan tunggu bakal suami awak datang meminang. Betul kata orang, bercinta lepas kahwin lagi seronok. Pahala pun dapat. 
Sorry for copy-ing it without permission, sis :)

Re-post : Kenapa Saya Lebih Suka Single

Assalamualaikum, Original post is from Dr. Cinta :) Hahahahaha sorry doktor, dengan gambar-gambar sekali saya copy :D

Kenapa saya lebih suka single? It is because:

1) Boleh tumpukan cinta kepada Allah je. Senang je nak beribadah. Ini lah alasan pertama. Fikiran tak lah ke laut daripada memikirkan orang yang tak confirm jadi husband or wife, baik fikir kan Allah je, ada jugak faedahnya. Sekurang-kurangnya gugurlah jugak dosa, tenanglah hati yang mengingati Allah kan.

2) Tak membazir wang ringgit. Tak payah topup, tak payah gayut-ing. No morning text, wake up call, good nite message. haih, macam leceh je nak text semua benda. -,- Kalau sekarang ni pun selalu topup sebab hal kerja je. Ewah.

3) Tak de siapa yang boleh membebel marah-marah. Belum sah halal lagi dah mengongkong.

4) Bebas berkawan dengan sesiapa sahaja. Yes, yang pasti masih dalam batasan ye anak-anak.

5) Kurang sakit hati. Bagi saya la, sia-sia je ada rasa sakit hati. Kan kejap-kejap jeles la, lepas tu sakit hati la. lepas tu menangis la. Aduh. Jangan bagi air mata kita ni menangis pada perkara sia-sia, nanti Allah marah.

6) Tak buang masa. Kalau masa yang sepatutnya boleh la nak buat solat Dhuha ke, mengaji ke, berzikir ke, tapi bila couple, kena la sibuk jaga hati dia dengan call dia setiap masa, text dia selalu, errr macam-macam lah. Hati manusia sungguh-sungguh kita jaga, Allah? -,-  

7) Enjoy the silence. Orang kata sunyi bila tak de orang nak text, tak ade orang kita nak call. But hey, enjoy the silence lah :D How? Dapatkan ketenangan jiwa dengan berzikir kepada-Nya. Nak lagi best senyap-senyap masa malam tu bangun Qiamullail. See, macam mana kita nak enjoy the silence tu depends on kita sebenarnya. 

8) Kurang bosan. Hari-hari menghadap muka sama je tak tahu lah nanti masa kawen nanti dah tak best. Makin banyak diteguk cinta sebelum nikah, makin kuranglah kenikmatan cinta selepas kawen tu.  

9) Kurang dosa. Dosa yang sedia ada ni pun rasa tak terkira dah. Malulah wahai hamba Allah, Allah terlalu banyak memberi tapi kita sendiri melupakan-Nya. Allah mencintai kita dengan nikmat tetapi kita membalasnya dengan maksiat.

10) Boleh fokus dalam matlamat (pelajaran dan sebagainya). Boleh belajar rajin-rajin, boleh dapat pointer tinggi-tinggi, boleh belajar ilmu agama tanpa had, kesimpulannya kehidupan lebih terfokus.

Ini dari pandangan diri sendiri la kenapa single dulu before akad tu lebih indah.




Orang kata bercinta berpada-pada, kalau terputus tak de lah merana sangat. Lagi-lagi usia muda yang memang tak tahu nak kawen bila kan. Maka wajarlah kita menumpahkan seluruh rasa cinta kita buat Allah. Bukan tak boleh, bukan salah. Okay.


Cinta itu FITRAH. Fitrah yang Allah bagi kepada semua hamba-Nya. Tak kan lah berdosa pulak jika kita rasa cinta tu kan. Tapi, FITRAH tu boleh bertukar jadi FITNAH bila dalam sesuatu hubungan tu korang ada buat apa yang Allah tegah. Tak semestinya niat nat kawen dengan dia tapi 24 hours kau berdua-duaan dengan dia. Niat tak menghalalkan cara. :) Ingatlah, even manusia tak boleh nak nilai niat kita apa tapi Allah tahu. Takpe, don't worry, masih punya masa untuk kita bertaubat dan menangisi dosa-dosa lalu. Better kita buru dulu keredhaan Allah.

Sunday, April 22, 2012

Self-Feeling-Expressing

It's Hlovate. Yeah, I love the novels. Had read all of em'. They were AWESOME. Y'guys should read them.
Have you ever wondered which hurts the most ? 
Saying something and wishing you hadn't ?
Or saying nothing and wishing you had ? 
I guess the most important things are the hardest things to say .
Don't be afraid to tell someone you love them . 
If you do , they might break your heart
If you don't , you might break theirs . 

Have you ever decided not to become a couple because you were so afraid of losing what you already had with that person ?
Your heart decides whom it likes and whom it doesn't .
You CAN'T tell your heart what to do . It does it on it's own . When you least suspect it , or when even you don't want it to .  
Have you ever wanted to love someone with everything you had , but the other person was too afraid to let you ?
Too many of us stay walled up because we are too afraid to care too much .. for fear that the other person does not care as much , or even at all . 
Have you even denied your feelings for someone because your fear of rejection was too hard to handle?
We tell lies when we are afraid, afraid of what we don't know , afraid of what others will think , afraid of what will be found out about us But , everytime we tell lies , the things we fear GROWS stronger .
Life is all about risks and it requires you to jump. 
Don't be a person who has to look back and wonder what they WOULD have done , or COULD have had . 
  • What would you do if everytime you fell in love , you HAD to say goodbye ?
  • What would you do if everytime you wanted someone they would never be there ?
  • What would you do if your bestfriends died tomorrow and you never got to tell them how you felt ? ( even if you DON'T CARE ANYMORE ? )
  • What would you say if you never got the chances to say I am friends with all my family and they know I love them ?
  • People live , but people die . I want to tell you that you guys are friend .
If you died tomorrow ( God Forbid ) , YOU WOULD BE IN MY HEART , WOULD I BE IN YOURS ?
We might be bestfriends one year , pretty good friends the next year , don't talk that often the next , and DON'T WANT TO TALK at all year after that .  
So , I just wanted to say , even if I never talk to you again in my life , YOU ARE SPECIAL to me and you have made a difference in my life . 
I look up to you , respect you , truly cherish you , most all I CARE about friends . 
LET OLD FRIENDS know you haven't forgotten them , and tell your NEW BESTFRIEND you never will . 
Remember , everyone needs a friend someday . You might feel like you have no friends at all , just REMEMBER this and talk comfort in knowing somebody out there CARES ABOUT YOU AND ALWAYS WILL . 
care about you !!! 

Migrain Again



Why don't you just tell me that you hate me, you don't want me in your life, you got others around you? I told ya, I'm sorry. Told ya, esay to forgive but it is hard to forget. Why so hard to understand? Okay fine? Don't want peace? I'm peace-ing here all by myself.