Welcome To 'Aqilah Najwa's Blog. This girl is just another girl who is trying to change herself better than she was back then. I'm chasing for the hereafter love. Well, lets chase the jannah and Allah's love together :) .

Saturday, August 3, 2013

Matlamat Hidup.

Bismillahurrahmanirrahim.
Assalamualaikum.

Apa khabar semua? Alhamdulillah, aku sihat. Lama jugaklah tak update blog ni. Terasa rindu. Ceh.

Pemilik


Semua yang ada kat sini mesti ada matlamat hidup kan?
Kita semua sebenarnya, Allah dah tetapkan, matlamat hidup kita. 
Tujuan kita hidup. 
Tujuan kita diciptakan. 
Tujuan kita dilahirkan.

Allah stated dalam Al-Qur'an, surah Al-Baqarah ayat 30;

"Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi"
Okay.  Siapa tahu apa maksud khalifah? Ya. Khalifah itu pemimpin.
Khalifah itu juga bermaksud pengganti (Rujukan: Buku Teks Sejarah Tingkatan 4).
Bukan tu je. Allah habaq mai lagi dalam surah Al-Dzariyat.

So, daripada ayat-ayat cinta tadi, Allah bagitahu, tujuan kita hidup selain menjadi khalifah, kita juga perlu menjadi hamba. Khalifah dari konteks agama bermaksud: tanggungjawab memelihara kemurnian Islam yang disampaikan oleh baginda Rasulullah S.A.W. dan tanggungjawab mengekalkan keharmonian  dan kestabilan umat Islam.

Fuhhhhhh.

*betulkan spek*

Macam mana nak jadi khalifah dan hamba?

Belajar.
Balik ke pangkuan Pencipta.
Buat apa yang Allah suruh, tinggal apa yang Allah larang.

Macam mana nak tahu benda tu Allah suruh ke larang?

Belajar.
Al-Qur'an yang menjadi GPS hidup.
Al-Hadith yang menjadi panduan.

Jadi hamba ni bukannya hobi.
Hobi kan kita buat time ada masa lapang?
Jadi hamba must be twenty four-seventh.
Dua puluh empat jam, tujuh hari.
24:7

Bukannya Max 24:7. Heh.

Tapi, bukanlah suruh duduk atas sejadah 24:7 sampai lupa yang kau tinggal atas bumi yang penuh dengan manusia lain. Bukan kau sorang je yang hidup kat bumi ni.

Kerja sebagai khalifah jangan terbengkalai. Dengan berkata, "Eh sebab akulah dia berubah!" Sorry, kau bukan Tuhan. Tolong jangan perTuhankan diri sendiri. Jangan kufur hakikat. Jadi hamba sebegini, lebih rendah tarafnya daripada haiwan. Serius.

Menjadi hamba dan khalifah kena seimbang.  Baru mencapai tahap equilibrium!

Kita mesti taknak jadi macam pensel yang ada guna, tapi jadi tak berguna . Disimpan di dalam almari, tanpa faedah. Buat semak. Tak nak kan? Masih tak faham? Okay meh sini.

Katakanlah,
adik kau ada duit lebih. Menabung konon. Dia beli 40 batang pensel. Bila ditanya nak buat apa banyak-banyak pensel, "Nak simpan dalam almari" katanya. Pastu korang nampak, pensel-pensel tu dah bertaburan. Bersepah. Di ruang tamu. Di bilik. Celah sofa. Celah microwave. Belakang tv dan sebagainya. Mesti ada rasa macam, "Ish!!!!!!!!! Semak ah!!!!!!! Membazir je beli."

Kaitannya,
kita taknaklah jadi semak kat atas muka bumi ni kan?

So, let's amar makruf nahi munkar. Berusahalah untuk hidup dan mati kerana Allah.
Jalan ni memang senang di sebut, tapi menjadi cabaran untuk diamalkan.

Even, tujuan kita ke tandas pun,m kena niat kerana Allah, sebab Allah tak larang kita buang air besar. Sebab kita ni khalifah. Kenapa kena buang? Sebab nak menjalankan tugas. Eh

Tajdid niat, "Tujuan aku buat ________ sebab aku khalifah. Aku hamba. Aku nak pimpin ummah. Aku nak bersama-sama mereka di syurga. Aku taknak masuk syurga sorang-sorang. Tak best. Boring. Aku cinta mereka kerana Allah"

"Bila buat something tu kerana Allah, apa yang kita buat tu penuh makna"
Post a Comment